Vragen over roken tijdens de zwangerschap

Hoe erg is het als je veel in de rook van anderen zit tijdens de zwangerschap?
In de rook van anderen zitten wordt ‘meeroken’ genoemd. Meeroken door zwangere vrouwen is slecht voor de baby in de buik. Dit komt omdat de rook van de sigaret wordt ingeademd. Via het bloed van de moeder komt de nicotine in het bloed van de baby terecht. Hierdoor krijgt de baby te weinig zuurstof en voeding. De baby groeit minder goed en is vaak kleiner bij de geboorte. De baby kan te vroeg geboren worden. We weten ook dat meeroken tijdens de zwangerschap de kans op wiegendood vergroot. Rookt je partner? Vraag hem dan niet bij jou in de buurt te roken. En straks: niet roken waar de kleine bij is. Kijk maar eens op: www.stivoro.nl/zwangerschap.

Het lukt me niet om helemaal te stoppen, maar ik rook wel veel minder. Dat helpt toch ook?
Sommige vrouwen gaan tijdens de zwangerschap minder roken. Ze willen 2 of 3 sigaretten per dag roken. Soms lukt dat een paar weken. Bijna niemand houdt het maanden of jaren vol. Bij minder roken blijf je gewend aan roken. Er komt steeds weer nicotine in het lichaam. Het lichaam zal dan blijven vragen om nicotine. Daarom is minder roken moeilijker dan stoppen. Elke sigaret is schadelijk, ook al zijn het er maar 2 of 3. Vul daarom de vragenlijst in voor een persoonlijk Advies op Maat voor zwangere vrouwen: www.stivoro.nl/zwangerschap.

Kan ik beter lichtere sigaretten roken tijdens de zwangerschap?
Lichtere sigaretten gaan roken is geen goed idee. In een lichtere sigaret zit minder nicotine. Je bent gewend aan meer nicotine. Gebruik je minder nicotine? Dan vraagt je lichaam toch om meer. Je gaat onbewust dieper inhaleren, meer trekjes nemen en je rookt de sigaret verder op. Hierdoor blijft de hoeveelheid nicotine die je inademt ongeveer gelijk. Jij en de baby krijgen ook meer andere schadelijke stoffen uit tabaksrook binnen, zoals koolmonoxide. Dat komt door dieper inhaleren.
Meer informatie over roken in de zwangerschap vind je op: www.stivoro.nl/zwangerschap.

Hoe slecht is stress door het stoppen met roken voor mijn kind?
Er is gekeken naar vrouwen die in de zwangerschap stoppen met roken. Er is gekeken of zij meer of minder stress hebben door het stoppen. We weten dat vrouwen die stoppen minder stress hebben dan vrouwen die blijven roken. Roken zorgt voor stress. Als in het lichaam minder nicotine is, wil het lichaam weer nicotine. Dat geeft stress voor het lichaam. Deze stress is pas weg als je een nieuwe sigaret opsteekt. Ben je gestopt, dan heb je deze stress niet meer. De stress van het stoppen is er wel. Deze stress duurt kort. Wat kun je doen als je last krijgt van stress:
- ga een stukje wandelen
- luister naar muziek die je mooi vindt
- ga onder de douche en smeer je buik in met lekkere crème
- denk aan je baby, daar doe je het allemaal voor

Ik zwanger en net gestopt met roken. Hoe lang blijf ik verslaafd?
Je kunt trots zijn dat je bent gestopt. Stoppen is niet makkelijk. Als je stopt met roken, moet je daaraan wennen. Je kunt het roken erg missen. Dat komt door de nicotine. Je mist het ook, omdat roken hoort bij bepaalde plaatsen en situaties. Je bent bijvoorbeeld gewend om te roken na het eten, op feestjes of bij stress. De één mist het roken meer dan de ander. Het kost tijd om te wennen aan niet-roken. De behoefte neemt af, als je langere tijd niet rookt. Als ex-roker moet je wel blijven opletten in situaties waar je vroeger zou hebben gerookt. Voor nu: hou vol en denk aan je kindje. Daar doe je het voor!
Meer informatie over verslaving en ontwenningsverschijnselen kun je vinden op www.stivoro.nl/zwangerschap.


Heeft het nog zin om te stoppen met roken als je al zwanger bent?
Ja, het heeft altijd zin om te stoppen met roken, ook al ben je al een tijdje zwanger. Zodra je stopt, krijg je geen nicotine, koolmonoxide en andere giftige stoffen meer binnen. Als jij stopt met roken, merkt je baby dat meteen.
Stoppen met roken in het begin van je zwangerschap is het beste. In de eerste 12 weken worden de organen aangemaakt. Roken heeft nadelen voor jou en voor je kindje. Stop je in de eerste helft van de zwangerschap, dan is dit goed voor de groei van je baby. De baby groeit dan hetzelfde als baby’s van zwangere vrouwen die niet roken.
Kijk voor hulp bij stoppen met roken op: www.babyfit.nl/adviesopmaat.

Hoe schadelijk is roken tijdens de zwangerschap?
Een baby in de buik krijgt voedsel en zuurstof via de moeder. Als de moeder rookt, komen ook slechte stoffen als nicotine en koolmonoxide bij de baby. De baby krijgt daardoor minder zuurstof. De baby groeit minder goed en is zwakker. Baby’s van rokende moeders zijn vaak lichter in gewicht dan baby’s van niet-rokende moeders. Wordt de baby geboren, dan weegt hij of zij ongeveer 200 gram minder.
Andere nadelen van roken tijdens de zwangerschap zijn:
- een grotere kans op een miskraam
- een te vroeg geboren kindje
- het kindje kan last krijgen van de keel, neus en longen
- een grotere kans op een doodgeboren kindje
- na de geboorte heeft het kindje een groter risico om aan wiegendood te overlijden
Meer informatie over de nadelen van roken vind je op: www.stivoro.nl/zwangerschap.

Sommige vrouwen roken en krijgen een gezond kind. Is roken tijdens de zwangerschap nou echt zo erg?
Iedereen kent wel iemand die heeft gerookt en een gezond kind heeft gekregen. Als we zeggen dat roken niet goed is tijdens de zwangerschap kijken we naar groepen. We kijken naar de verschillen tussen de groep rokende zwangere vrouwen en de groep niet-rokende zwangere vrouwen. Zo weten we dat het beter is om niet te roken tijdens de zwangerschap. In de groep rokende zwangere vrouwen zitten soms ook vrouwen die geen problemen krijgen. Een voorbeeld daarvan is jouw buurvrouw. Sommige gevolgen van roken in de zwangerschap merk je pas later. Problemen met de keel, neus, longen en de groei zie je pas als het kind wat ouder is.
Meer informatie over de gevolgen van roken na de geboorte vind je op: www.babyfit.nl. Informatie over meeroken bij kinderen vind je op: www.stivoro.nl/dekleine.

Ik wil zwanger worden. Moet ik nu al stoppen met roken?
Het is zowel voor de vrouw als de man beter om te stoppen met roken voor de zwangerschap. Roken heeft invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw en de man. Vrouwen die niet roken en gezond zijn, worden meestal binnen een jaar zwanger. Bij vrouwen die roken duurt het vaak langer om zwanger te raken. Zij zijn minder vruchtbaar. Rokende vrouwen hebben ook minder succes bij behandelingen in het ziekenhuis om zwanger te raken (bijvoorbeeld in vitro fertilisatie: IVF).
Rokende mannen zijn minder vruchtbaar omdat ze minder zaadcellen in het sperma hebben. Ook zijn de zaadcellen minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. Die beweeglijkheid is nodig om de eicel te kunnen bereiken.
Een rokende man heeft ook meer kans op impotentie dan een niet-roker. Hoe komt dat? De bloedvaten in de penis zijn vernauwd door de nicotine in sigarettenrook. Hierdoor kunnen de bloedvaten niet goed vollopen met bloed. De man krijgt dan geen erectie.